Kardiološka ordinacija Medicor

Prof. dr. Bojana Žvan, dr. med. je specialistka nevrologije in je redna profesorica na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani. Pridobila je strokovni naziv primarij in državni naziv višja svetnica. Njeno ožje strokovno in znanstveno-raziskovalno področje so možgansko-žilne bolezni, nevrosonologija in glavobol.

Prof. dr. Bojana Žvan je študij medicine zaključila na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani, končala je specializacijo iz nevrologije, podiplomski magistrski študij iz klinične nevrologije na Univerzi v Zagrebu in doktorsko disertacijo na Medicinski fakulteti v Ljubljani. Je redna profesorica na Medicinski fakulteti.

Gostovala je na Univerzah in klinikah na Švedskem, v Pensilvaniji in Teksasu v ZDA, v Nemčiji, Srbiji in na Hrvaškem. Pridobila je strokovni naziv primarij in državni naziv višja svetnica. Njeno ožje strokovno in znanstveno-razsikovalno področje so možgansko-žilne bolezni, nevrosonologija in glavobol. Na Univerzitetnem kliničnem centru UKC Ljubljana (UKCL) je z raziskovalnim timom uvedla nevrosonološke metode (ultrazvočne diagnostične metode v nevrologiji), zlasti barvno doplersko metodo, metode za proučevanje možgansko-žilne reaktivnosti in avtonomnega živčevja s transkranialno doplersko sonografijo (TCD) in funkcionalne nevrosonološke metode v fizioloških in bolezenskih stanjih. Sodelovala je pri uvedbi novih znotrajžilnih metod za zdravljenje akutne možganske kapi. Njeno znanstveno raziskovalno, pedagoško in strokovno delo obsega skoraj prek sedemsto naslovov. Organizirala je več kot 30 strokovnih srečanj z mednarodno udeležbo s področja možganske kapi in glavobola. 

Je soavtorica slovenskih Smernic za migreno, Smernic za sekundarno preventivo možganske kapi, Smernic za karotidno bolezen, Smernic za arterijsko hipertenzijo in Smernic za sladkorno bolezen ter EU smernic za TeleKap. Bila je in je vodja in raziskovalka več raziskovalnih projektov in programov ARRS in 8 mednarodnih kliničnih raziskav. Deset let je vodila in bila predstojnica Kliničnega oddelka za vaskularno nevrologijo na Nevrološki kliniki UKCL, ki jo je tudi soustvarila. Vodi slovensko šolo Nevrosonologije in je avtorica nacionalne mreže TeleKap za zdravljenje možganske kapi na daljavo s pomočjo telemedicine. Deset let je bila predsednica Združenja nevrologov Slovenije pri Slovenskem zdravniškem društvu (SZD), je predsednica Sekcije za možgansko-žilne bolezni pri SZD in podpredsednica Sekcije za glavobol pri Združenju nevrologov – SZD ter strokovna vodja laičnega Društva za preprečevanje možganskih in žilnih bolezni. Kot nacionalna članica sodeluje v evropskem odboru za telemedicino in v evropski organizaciji za možgansko kap (ESO – EU Stroke Organization).


Vsi zdravniki