Kardiološka ordinacija Medicor
Društvo na srcu operiranih Slovenije javno podprlo Medicor

Društvo na srcu operiranih Slovenije javno podprlo Medicor

30.05.2024

Po pogromu nad MC Medicor so predstavniki Društva na srcu operiranih Slovenije obiskali kliniko v Izoli in izvršni direktorici ob 20-letnici od prve operacije izročili priznanje in izrekli javno zahvalo.

V četrtek, 23. maja, so kliniko MC Medicor v Izoli obiskali predstavniki Društva na srcu operiranih Slovenije.

»Za obisk smo se odločili ob 20-letnici delovanja klinike Medicor in se celotni ekipi kardiologov, srčnih kirurgov in medicinskega osebja zahvaliti za požrtvovalno delo, ki ga opravljajo,« je ob obisku dejal predsednik društva Bojan Petek. 26. aprila je namreč minilo 20 let, odkar je v prostorih MC Medicor v Izoli prof. dr. Ninoslav Radovanović ob asistenci ekipe zdravnikov in medicinskih sester opravil prvo operacijo na odprtem srcu; v naslednjih dneh (do 1. maja 2004) še deset bolnikov, vsi so bili s seznama nacionalne čakalne liste za operacijo srca (v tistem času je bila čakalna doba na operacijo srca dobra štiri leta), do konca leta 2004 pa so operirali še prek 200 pacientov. Prve operacije MC Medicor – ob večletnih pripravah in urejanju prostorov v prenovljeni Splošni bolnišnici v Izoli - šteje za začetek delovanja bolnišnične ustanove.

»Naj vas spremljajo naše najboljše želje, naše misli in zahvale.« 

»Dragi sodelavci klinike MC MEDICOR Slovenija, z velikim navdušenjem in samoiniciativno smo vas obiskali danes, da vam izrazimo javno podporo in zahvalo za vaše neumorno delo. Strokovnost, požrtvovalnost in ljubezen, s katero zdravite bolnike, je neprecenljiva. Skoraj ni besed zahvale za vaše delo, skoraj ni besed zahvale za pomoč našim srčnim bolnikom. Beseda hvala je premalo,« je dejal predsednik Bojan Petek: »Ponosni smo, da imamo v Sloveniji center MC MEDICOR, ki se je uvrstil med vodilne evropske in svetovne srčne centre in ki ga cenijo in spoštujejo najuglednejši strokovnjaki s področja kardiologije in kardiokirurgije in tudi bolniki iz tujine, vsi tisti, ki ste jim nudili zdravljenje in jim reševali življenja.« V imenu društva je predsednik Petek direktorici ustanove Jasmini Grahovac izrazil zahvalo in predal posebno priznanje. »Naj vas spremljajo naše najboljše želje, naše misli in zahvale,« je sklenil predsednik.

V 20 letih 4985 operacij na odprtem srcu

Od 26. aprila 2004 do 31. decembra 2023 so v MC Medicor Izola vrhunski strokovnjaki z mednarodnim ugledom in izjemnimi rezultati opravili 4985 operacij na odprtem srcu (smrtnost v 30 dneh je bila 2 odstotna, kar ustanovo na evropskih in mednarodnih lestvicah uvršča med klinike z najnižjo smrtnostjo). Med operiranimi na odprtem srcu je bilo 3530 moških in 1455 žensk, povprečna starost operiranih je bila dobrih 67 let; najstarejši je imel 89 let, najmlajši 14 let.

Največ je bilo koronarnih operacij (2144) in operacij srčnih zaklopk (1499) ter kombinacij obojega (685); prek 400 operacij je bilo prirojenih napakah, 167 operacij aorte in drugo. Umrljivost 30 dni po operaciji je bila slabih dva odstotna, z rezultatom se je Oddelek za kardiovaskularno kirurgijo MC Medicor Izola zapisal v zgodovino medicine z izjemnim rezultatom zdravljenja in z najnižjo smrtnostjo pri zapletenih intervencijah med najuspešnejše Evropske centre.

50 tisoč posegov

V enakem obdobju dvajsetih let so v MC Medicor v Izoli opravili še skoraj 50 tisoč (49.607) drugih posegov na srcu in ožilju (koronarografije, operacije TAVI …).

Leta 2015 se je ime ustanove MC Medicor zapisalo na zemljevid sveta, saj so vrhunski kardio kirurgi prof. Saibal Kar, prof. dr. Marko Noč in prim. Nataša Černič Šuligoj prvič v zgodovini vstavili posebno zapiralo Watchman flex.

Poleg kliničnega dela MC Medicor uspešno izvaja raziskovalno dejavnost s področja ateroskleroze, genetike in strukturnih bolezni srca. Rezultati dela so objavljeni v revijah z indeksom citiranosti ter predstavljeni na mednarodnih kongresih v tujini.

»Razumemo žalost otrok, očitki pa so neutemeljeni«

Ob izgubi 80-letne mame (oktobra 2023) je osebje Medicor hčerama izreklo sožalje. »V društvu lahko razumemo žalost otrok ob izgubi mame, a ocenjujemo, da so očitki glede strokovnih napak nedopustni,« je za STA dejal predsednik društva Bojan Petek ob četrtkovem obisku. Napake zanika tudi vodstvo Medicorja. Bolezen 80-letnice in obdukcijski zapisnik so natančno opisali v Izjavi za javnost. Do konca strokovnega nadzora nadaljnjih izjav ne dajejo.

Glede na dokumentacijo, ki sta jo hčerki zahtevali od bolnišnice, po njunem mnenju operacija ni bila nujna, riziko smrti pa, da je bil večji, kot je bil predstavljen materi. Medicorju po navedbah medijev med drugim še očitata, da sedem oseb, ki so sodelovale pri zdravljenju matere, ni bilo vpisanih v register Zbornice zdravstvene in babiške nege oziroma ni imelo licenc.

Perfuzionista sta že opravila izpit iz slovenščine na ravni B2

O očitkih, da 7 medicinskih sester oziroma zdravstvenih tehnikov ni bilo vpisanih v register Zdravstvene in babiške nege pa vodstvo odgovarja, da imajo vsi zaposleni ustrezno strokovno izobrazbo, licence pa še niso pridobili, ker so imeli narejen izpit iz slovenskega jezika na ravni A2, Zbornica pa za izdajo licence za diplomirane medicinske sestre in zdravstvene tehnike zahteva izpit iz slovenskega jezika na ravni B2.

V medijih sta bila posebej izpostavljena perfuzionista, to sta strokovnjaka, ki delata na aparatu za zunajtelesni krvi obtok. Oba sta vrhunska strokovnjaka, z licenco Evropske unije (European Board of Cardiovascular Perfusion), licence Zbornice zdravstvene in babiške Slovenija pa nista pridobila, ker nista opravila izpita iz slovenščine na ravni B2. Strokovnjaka med operacijo na odprtem srcu upravljata stroj, programiran v angleščini.

Da pa je tudi njuno znanje slovenščine na visoki ravni, potrjuje dejstvo, da je Zbornica na prošnjo vodstva Medicorja za 24. maj razpisala izredni rok za opravljanje izpita iz slovenščine in oba perfuzionista sta ga pred 5-člansko komisijo slovenistov in zdravstvenih delavcev pisno in ustno uspešno opravila in sta že v postopku vpisa v register ZZBN ter pridobitve licence. S pridobitvijo licence se bodo operacije na odprtem srcu v MC Medicor spet lahko nadaljevale.

Nazaj na seznam
Naslednji